Ruská Inter RAO chce postaviť najväčšiu uhoľnú elektráreň na svete

26.05.2014 Celý región

Petrohrad 26. mája (TASR) - Ruská energetická spoločnosť Inter RAO zvažuje výstavbu najväčšej uhoľnej elektrárne na svete, ktorá by dodávala elektrinu do Číny.

Najnovšia informácia naznačuje posilňovanie vzťahov medzi Ruskom a Čínou v poslednom období. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa šéfa spoločnosti Borisa Kovaľčuka by plánovaná elektráreň s kapacitou 8 gigawattov využívala uhlie z ložiska Jerkovetskaja v Amurskom regióne na ruskom Ďalekom východe. V súčasnosti je najväčšou uhoľnou elektrárňou na svete elektráreň Taichung na Taiwane s kapacitou okolo 5,5 gigawattu.

Oznámenie Inter RAO nasleduje len pár dní po historickom 30-ročnom kontrakte v hodnote okolo 400 miliárd USD (293,36 miliardy eur), ktorý podpísal ruský plynárenský koncern Gazprom s čínskou CNPC o dodávkach plynu do Číny. Kontrakt počíta s tým, že od roku 2018 začne Gazprom do Číny dodávať ročne 38 miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu.

Podobne ako Európska únia, ktorá sa snaží o zníženie závislosti od dovozu energií z Ruska, aj Ruská federácia, svetový producent ropy a plynu, sa snaží o diverzifikáciu svojho energetického exportu, aby nebola do takej miery závislá od európskeho trhu. Najmä v súčasnosti, keď sa vzťahy Ruska s Bruselom pre konflikt na Ukrajine zhoršili, sa snaží získať väčšie možnosti v Ázii.

Samotná spoločnosť Inter RAO elektrickú energiu do Číny už vyváža. Jej dcérska firma East Energy Company zvýšila minulý rok export elektriny do Číny o 33 % na 3,5 miliardy kilowatthodín. Plánovaná výstavba novej elektrárne si však vyžiada nemalé investície a Boris Kovaľčuk, ktorého otec Jurij je šéfom sankcionovanej banky Rossija, chce peniaze získať prostredníctvom úveru z Číny. Analytici odhadujú, že výstavba elektrárne by mohla stáť okolo 12 miliárd USD.
 

Vyberte región